Σύλλογος | Η Ιστορία μας

Ιστορικό Συλλόγου


Η πρωτοβουλία  για τη δημιουργία του Συλλόγου μας γεννήθηκε το Φλεβάρη του 1968 από μια μικρή ομάδα συναδέλφων που αποτελείτο από τους: Γανετίδη Νίκο, Γουλιανό Βασίλη, Ιβρισιμτζή Μάριο, Δούπτση Μαρία, Γιαβέρη Γιώργο, Πεταλωτή Μαρία, Καραγκουνάκη Στέλιο, Αξιγιάννη και άλλους.

Μέσα από τις δράσεις που ανέπτυξε πολύ γρήγορα αγκαλιάστηκε από το σύνολο του προσωπικού της Δ.Ε.Η. Θεσσαλονίκης με την εγγραφή 650 μελών. Ανέλαβε κυρίως πρωτοβουλίες  φυσιολατρικού ενδιαφέροντος, δημιουργία ταμείου αλληλεγγύης, χοροεσπερίδες. Το καταστατικό εκδίδεται το 1972 και έτσι παίρνει ουσιαστικά και την τυπική έγκριση από τις Δικαστικές Αρχές   στα δύσκολα χρόνια της δικτατορίας. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ο πρώτος  χορός του Συλλόγου γίνεται στο ξενοδοχείο Capitol   το 1969 με την συμμετοχή 500 συναδέλφων. Η πρώτη μεγάλη εκδρομή του Συλλόγου γίνεται στην Κωνσταντινούπολη με την συμμετοχή 187 συναδέλφων. Τα γραφεία που στεγάζεται ο Σύλλογος είναι στην Λεωφόρου  Νίκης με  Αγίας Σοφίας. Ο Σύλλογος πορεύτηκε έτσι μέχρι το 1984 ώσπου μια νέα γενιά συναδέλφων αναλαμβάνει τα ηνία της διοίκησης , δημιουργούνται τμήματα προκειμένου να καλύψει περισσότερα ενδιαφέροντα των συναδέλφων. Ποδόσφαιρο 1982, σκάκι 1984, πινγκ-πονγκ 1984, ζωγραφική 1986, μπάσκετ 1986, χορωδία 1986, χορευτικό 1995, κομπανία 1995, θεατρική ομάδα 2003.

Συνεχίζοντας τη δημιουργική του πορεία από το 1999 και μετά μια νεότερη γενιά συναδέλφων παίρνει τη σκυτάλη από την προηγούμενη δίνοντας  μεγαλύτερη έμφαση στην ευρύτερη κοινωνία με τις δράσεις  που αναλαμβάνει κάνοντας τον Σύλλογο περισσότερο χρηστικό για τα μέλη του επιχορηγώντας  εισιτήρια σε θέατρα,  κινηματογράφους, εκδρομές, μουσικές παραστάσεις.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι από την πρώτη στιγμή που δημιουργήθηκε ο Σύλλογος ήταν μεγάλη η συνεισφορά της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της Δ.Ε.Η., όμως αυτή γίνεται πιο αποτελεσματική με την δημιουργία του Κεντρικού Εργασιακού Συμβουλίου  (Κ.Ε.Σ.) που επιχορηγεί αποστολές με τμήματά μας σε όλη την Ελλάδα. Ακόμη από την Διεύθυνση Μακεδονίας-Θράκης μας παραχωρούν τον 6ο όροφο του κτηρίου της Αγ. Δημητρίου 37 για την στέγαση των γραφείων και της λέσχης μας μέχρι σήμερα.

Στην νέα αυτή περίοδο (από το 2006 και μετά)  σταδιακά καταργήθηκε κάθε μορφή οικονομικής βοήθειας είτε από τη Δ.Ε.Η. είτε από την Πολιτεία. Ο Σύλλογός μας προκειμένου να διατηρήσει τον βασικό κορμό των τμημάτων του αναγκάστηκε να αναστείλει τη λειτουργία αρχικά της ζωγραφικής και στη συνέχεια της θεατρικής ομάδας, του πινγκ-πονγκ  και της χορωδίας. Σήμερα όλες του οι δράσεις στηρίζονται αποκλειστικά και μόνο στις συνδρομές των μελών του, γεγονός που του εξασφαλίζει την αυτονομία.

Μεγάλες στιγμές του Συλλόγου μας μέσα από το φωτογραφικό αρχείο:

 • Βραδιά πολιτισμού στο Δημαρχείο Καλαμαριάς
 • Α΄, Β΄, Γ΄Φεστιβάλ παραδοσιακών χωρών
 • Α΄, Β΄ χορωδιακές συναντήσεις
 • Ημερίδα πολιτιστικών φορέων Δ.Ε.Η. Μακεδονίας- Θράκης
 • Αδελφοποίηση ΠΑΣ Δ.Ε.Η. Θες/κης, Πολιτιστικός Σύλλογος Κομοτηνής και Πολιτιστικός Σύλλογος Σερρών
 • Εκδήλωση Έγχορδων Αρίων στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών στις 17-5-2004
 • Αδελφοποίηση ΠΑΣ Δ.Ε.Η. Θες/κης και Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίας Παρασκευής
 • Εκδήλωση στην οδό Χηλής με την κομπανία και το χορευτικό στις 2-4-2005
 • Διαγωνισμός ζωγραφικής με θέμα «Ολυμπιακοί Αγώνες» στη δημοτική βιβλιοθήκη Θες/κης 11-6-2004
 • Από το 2004 και μέχρι σήμερα διοργανώνουμε παιδική Χριστουγεννιάτικη παράσταση σε αίθουσα του Κ.Θ.Β.Ε. με δώρα για τα παιδιά και καφέ για τους μεγάλους

Εκδόσεις

 • «Παράθυρο» 3 τεύχη
 • «Θεσσαλονίκης Ρεύμα»  5 τεύχη
Copyright © 2013 pasdei.gr All Rights Reserved.
powered by Softways S.A.